Plums plums

Höll på att bli TOKIG på IQ idag när jag skulle ta in honom från hagen. Det var jag som hade insläppet idag och jag brukar i vanlig ordning ta in IQ och hans flickvän Tindra tillsammans för att vara lite effektiv. Jag har valt att ha ett kedjegrimskaft till IQ till stor del just för att jag ofta tar dom tillsammans och det blir mycket smidigare så för han kan tuffa på ganska bra in från hagen. Han vet mycket väl att han ska uppföra sig och hur man gör det men han måste ofta testa gränserna bara för att.. Har man kedjan under hakan och han är på det humöret, vilket han varit typ 8/10 ggr senaste tiden, så kröker han bara jättefint på nacken och travar i sidled bredvid mig och tittar menande mot stallet. Bara för att han kan. Men med kedjan behöver man bara ta lite i grimskaftet för att korrigera honom.
Tar inte alltid på kedjan och idag var en sådan dag för jag tänkte att Tindra har uppfört sig väl senaste tiden, hon är bra på att trigga igång IQ, och han kan ju faktiskt va en riktig ängel ibland. Tjii fick jag.. "Tjohoooo jag är friiii" verkade IQ tänka för han gjorde flera ryck framåt i trav och for med rumpan än hit och än dit när jag försökte bromsa och kastade med huvudet och försökte nafsa på Tindra. Riktigt kul blev det när Tindra blev stirrig och undrade vad IQ var så "rädd" för vilket triggade honom ännu mer.. Att lyssna på matte när hon skriker och morrar var han inte alls intresserad av, huu va onödigt jag har ju kul! In tog vi oss iaf helskinnade och jag har insett att jag kanske varit liite för slapp med IQ senaste tiden, bättring på det!
Riktigt odräglig blir han när han har vintervila, efter mindre än en vecka börjar han göra bakutsparkar på väg in från hagen. Dock alltid riktade ifrån personen som leder honom för vissa gränser överskrider han aldrig som tur är.

Oj vad långt det blev om det som hände innan dagens ridtur. Det var iaf konditionsträning som stod på schemat idag så vi begav oss ut i det mysiga, nästan varma, men snöiga vädret. Hellre snö och 8- än vindstilla och 20 -. Fick sällskap av Ingela som skulle ut samtidigt och vi styrde kosan mot vägarna bakom Forslunda. Skolan har plogat upp en lång väg runt åkrarna för att traveleverna ska kunna öva på att köra mot klockan mm. De passar utmärkt för att galoppträna på men bäst för intervaller, ska man köra en riktig långgalopp så får man fara lite fram och tillbaka. Men eftersom det snöat så mycket i helgen och inte blivit plogat där sen i veckan så fick hästarna jobba på lite extra vilket bara var bra :) Gammhesten bromsade tom av sig själv efter ena sträckan och flåsade o stånkade. Kul med lite omväxling för i vanliga fall får man hålla i ordentligt när vi galopptränar där och jag rider med ponnyhacket.  Han lärde sig ganska fort att här ute gasar man ;)
Vi var ute i ca 50 min och det räckte bra för sen stod IQ och halvsov i boxen medan jag mockade, Han var för trött för att reta mig utan tittade bara lite surt på mig ibland och ville nog att jag skulle lämna honom ifred :P


Planeringen för v.9 ser ut såhär:
Måndag: Pessoalongen
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Nåt slags markarbete el dressyrpass, väldigt ev konditionsträning
Torsdag: Uteritt med Alice
Fredag: Skritt
Lördag: Tävling 1.10m
Söndag: Tävling 1.20m


IQ och bästa kompisen Kalle förra vintern på väg ut bakom Forslunda för ett galoppass


Två äldre farbröder som tillsammans betedde sig som två unga buspojkar som aldrig fick nog av att reta varandra


Lite ändrade planer

Det blev ingen uteritt iaf i torsdags, varken jag eller IQ hade nog uppskattat att galoppera i 25 minus. Man blir lätt bekväm när man har tillgång till ridhus. Red inne istället och tog fram två cavalettis som vi red över i lite samlad galopp på böjt spår. Han var bra framme till handen och "hoppade" över cavalettisarna på kraft och inte fart så förhoppningsvis fick han lite styrketräning iaf :) Avslutade med att busgaloppera runt lite och öka på långsidorna och det tyckte IQ var heeeemskt kul! Att bromsa i svängarna var dessutom helt onödigt..
Mockade innan jag skulle rida medan IQ var inne, vilket alltid är ett lika stort misstag. Han uppskattar inte att man inte ger honom uppmärksamhet när man är där och försöker irritera en på alla möjliga vis. Bita i grepen, dunka en i skallen, trycka upp mulen i ansiktet, trycka en i knävecken, gå runt i boxen och bli hemskt upprörd för att man är ivägen och ställa sig i vägen för kärran...

Fredagen blev en vilodag då han fick stå helt för jag hade ont om tid. Brukar undvika att han ska stå helt på sina vilodagar så jag brukar antingen sätta han i skritten, bra att röra sig utan ryttare, eller så rider Alice ut. Eftersom han ändå är till åren så vill jag inte att han ska stå helt med tanke på att han inte gör många knop i hagen och gammbenen blir stela då.

Idag fick IQ ett roligt hoppass. Började med att hoppa två cavalettis på åttvolt som stod i ett V. Det är en bra uppvärmning för man måste forma hästen ordentligt för innerskänkeln så att den kommer runt mjukt och fint och får öva på att få ett jämnt flyt.
Sen hoppade vi på några enkelhinder, räcke på långsidan, räcke snett igenom och sen en oxer på långsidan.
Började hoppa alla på ung 90 cm höjd och han kändes väldigt fin dock rätt så i gasen :) Men galoppen kändes rund och fin och han hade bra tryck bakifrån till skillnad från i tisdags. Känns så mycket lättare att rida honom när underlaget inte är tungt. Höjde sen eftersom till 1.10, 1.20 och till sist 1.30. Hoppade bara en gång på varje höjd för det är ingen idée att nöta mer på IQ och jag höjer bara för min egen skull för att jag ska vänja mig vid de höjderna. Jag har ju lite höjdskräck och jag hoppar sällan högt (1.20 +) Han var suuuuperfin sista rundan och oxern i slutet hade Karin breddat ordentligt och den var 1.35 m men IQ flög över, typ ;) 
Han var också riktigt nöjd med sig själv och hade nog gärna hoppat några vändor till.
Hoppas att det känns lika bra nästa helg på årets första tävling och min första sen SMet i sept förra året :)
Här var en av de första gångerna vi hoppade en oxer på 1.30


Nu schlager!


Onsdag

Hann inte bygga fram några cavalettis el dylikt idag eftersom det skulle va hoppträning en timme efter jag kom in i ridhuset. Låg dock någon bom framme som vi jobbade lite i galopp över, tog även något skutt över ett litet hinder för att göra det roligare för IQ, som lätt blir uttråkad. Glömde mina sporrar så det blev inga avancerade övningar idag utan vi rullade på i galopp ganska länge och jag fokuserade på att få han framme för skänkeln och i en lägre stadig form. Han vill gärna gå i lite för hög form där han känner sig bekväm och tappar lätt bjudningen när man får honom att sänka nacken och länga ut överlinjen. Jag red utan stigbyglar för att kunna komma åt honom bättre men man får jobba på ganska bra utan sporrar på den herren :P 

Passade på att linda bakbenen med back-on-trackpaddarna sen eftersom det liks är jag som har utsläppet imorrn.
Imorrn blir det skidmasken på för det ska va ca 24- minus på morgonen när vi ska fara ut och stallet ligger ju i ett jäkla kallhhål. Men det blir nog mysigt :)

Så här ser det ut när IQ skuttar ;)


Nu kör vi!

Det verkar som att jag äntligen fått tummen ur och skriver på det första riktiga inlägget i IQs blogg, tog bara några månader.. Tycker att det är kul att planera IQs träning men skulle vilja kunna gå tillbaka och kolla vad han/vi har gjort och vad som hänt i hans liv i största allmänhet. Kommer tex aldrig ihåg exakt när han skoddes senast men nu kommer jag kunna kolla upp det här :P

Igår fick iaf IQ fara ut med Alice i skogen i ca en halvtimme och sen gjorde dom lite galoppintervaller på framridningsbanan. När han rids ut så brukar han i princip alltid få gå på ponnyhacket för att få lite variation och nu på vintern är det extra skönt att slippa det kalla bettet.

Idag, tisdag, har vi haft hoppträning för K. Vi red över lite travbommar i början och sen hoppade vi 3 räcken på volt och 3 oxrar på volt. Det var ca 14 m emellan varje hinder och vi skulle försöka gå på 4 glp på den distansen.
Vi hade inget riktigt flyt idag och det blev för mycket av och på men på slutet la vi ihop båda volterna och då gick det mycket bättre. På tisdagar djupharvas alltid ridhuset innan vi ska rida och det märks att IQ tycker att det är hemskt tungt och jobbigt. Han har inte alls samma sug mot hinderna och det blir springigt om man lägger på ben och tar man en förhållning så dör han av direkt vilket gör att jag lätt blir passiv, därav vårat oflyt. Men det var iaf bra träning och vi får nöta på lite mer på volt helt enkelt.

Har inte kunnat planera resten av dagarna den här veckan som jag vill men det blir nog såhär iaf:
Onsdag- Markarbete (cavalettis)
Torsdag- Backträning om jag tar mig över 363:an annars långgalopp och jobba på kondisen
Fredag- Skrittmaskinen alt promenad utan ryttare
Lördag- Hoppning med Karin, inte bestämt om det blir styrka för IQ eller träning på enkelhinder för mig
Söndag- Uteritt, förmodligen kondisträning bakom forslunda eller på I20 om det gick att ta sig över vägen

Nu ska jag fara och jobba och IQ han har det skönt i solen med sin flickvän.

RSS 2.0